|
|
| Autor |
Wiadomość |
artiplast Ostrzeżenia : 2 Nowy

|
|
witam
--------------------------------------------------------------
UK info - Sebastian Sarre tel. 0048 663 08 26 22
DE info - Daniel Miglo tel. 0049 5344261475
PL info - Jacek Mazur tel. 0048 502 98 09 55
--------------------------------------------------------------
Powiem na wstępie iz nie uwazam się za producenta kit carów , tylko amatora bawiacego się w budowę i projektowanie samochodów . Ta zabawa w zaden sposób nie jest zwiazana z działalnościa , która wykonuję . To tylko hobby , a ewentualne sprzedane samochody słuza do finansowania bardziej skomplikowanych i technicznie zaawansowanych konstrukcji .
Projekt ma na celu opracowanie własnej koncepcji ramy i zawieszenia ( rama kevlar-carbon w pozniejszym etapie )co bedzie podstawa do stworzenia w przyszyszłości własnej stylizacji nadwozia , innej niz obecnie pokazana .
Jesteśmy zafascynowani idea samochodu z kierowca po środku . Dla nas , miłośników motoryzacji , jest ona symbolem kompromisu , łaczaca milośników sportowych samochodow z UK , Australii , Ameryki i Europy - całego świata .
budowane sa 3 prototypy z napędami
-A8+automat ( damska wersja samochodu turystycznego przeznaczona dla energicznych kobiet ) - projekt pilotowany przez kobietę
-W12+tiptronic
-V8+manual - w pózniejszym etapie BMW V12 + manual ( z modyfikacjami silnika )
W zaprojektowanej płycie podłogowej uwzględniono równiez zabudowę dowolnych , innych jednostek napędowych o podobnych gabarytach - np corvette V8 , Audi W12 , Audi V10 oraz napędów alternatywnych )
Poniewaz projekt zakłada budowę własnej stylizacji i nowatorskiej konfiguracji wnętrza - stad wynikaja duze roznice pomiędzy projektem F1 AP a istniejacym wzorcem F1 McLaren .
Naszym celem nie jest budowa wiernej repliki tego samochodu ( choć jest to mozliwe ) , lecz stworzenie własnego projektu . Aktualnie przedstawiona stylizacja jest tylko studium kształtu - etapem przejsciowym .
wymiary
rozstaw osi - 2700mm
rozstwaw kół po zewnętrznej
przód - 1980mm
tył - 2000mm
nadwozie 4350x2000x1160mm - prześwit 120mm z hydrauliczna regulacja 60-180mm ( etap pózniejszy-aktualnie manual )
waga - ponizej 1200 kg zaleznie od wersji
rama , zawieszenie - projekt własny
nadwozie - stylizacja oparta o F1 Mclaren - projekt własny
------------------------------------------------------------------
baza części podstawowych
Audi , Mercedes , BMW
baza części pozostałych
12 róznych modeli i marek
kilka z 14 filmów na youtube - budowa - Jazdy testowe
http://www.youtube.com/watch?v=_EkjFEL6iEI
http://www.youtube.com/watch?v=DSCB4hKIkRg
http://www.youtube.com/watch?v=lhWVEP0qocM
http://www.youtube.com/watch?v=JcX1QM-1Sxk&feature=channel_page
http://www.youtube.com/watch?v=RYLrGxrXs5g&feature=channel_page
http://www.youtube.com/watch?v=Hf4zhFcupGI&feature=channel_page
http://www.youtube.com/watch?v=Ny6UAbK0QEU&feature=channel_page
informacje prasowe
http://moto.pl/MotoPL/10,90142,6378131,Polak_potrafi.html?bo=1
http://www.auto-motor-i-sport.pl/wiadomosci/McLaren-F1-samoroba-Polski-McLaren-5914.html
http://www.motofilm.pl/2009/04/23/polska-replica-mclarena-f1/#comments
http://autokult.pl/2009/04/24/mclaren-f1-made-in-poland/
http://autofoto.pl/blogs/jacobs/archive/2009/04/26/home-made-mclaren-f1.aspx
http://jalopnik.com/5223269/polish-man-building-mclaren-f1-super-car-in-garage
http://carscoop.blogspot.com/2009/04/homemade-mclaren-f1-replica-with-bmw.html
http://digg.com/autos/DIY_McLaren_F1
-------------------------------------------------------
tak to wygladało rok 2006\2007
rama
--------------------------------------------------------
kabina
--------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------.
jest nas pięcioro
Zuzia , Dniel ,Stachu ,Seba i artiplast
Kazdy odpowiada za jakiś kawałek projektu , ja za całość.

Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Pon Sty 25, 2010 8:51 am, w całości zmieniany 58 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
na pocztku dwa slowa o poprzednich konstrukcjach . pierwsze było buggy w 1987roku chłopaki z mikołowa tak mnie zarazili ze zostało mi do dziś . potem 4 własne konstrukcje i w 1999 zaczłem budowe countacha . F1 był dla mnie wtedy zbyt trudny i skończyło się tylko na klatce która wyladowała na złomie . Countach bazował na fiero więc miałem łatwe zadanie ale i tak zajeło mi modelowanie i przeróbka ramy 5000 godzin w 2005 wyjechał na drogę .
kawałek mojej produkcji . Niebieskie buggy jest od bogdana samochód najbardziej chyba utytułowany , mój z 1986 był gorszy ale to był poczatek , skozystałem z gotowego nadwozia . Ferrari na zdjęciach to wyrób Mirka , wtedy montowałem w nim V8 z audi , notabene ikonka u Mirka to właśnie ten samochód . Przy okazji zamieszczę kilka zdjęć z wakładania silnika ułatwi to innym łatwe dobranie zespołu napędowego idealnie nadajcego się do samochodów z centralnie usytułowanym silnikiem .
ta fotka pokazuje kilka zastosowań lotki w countachu .

Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Sro Lut 03, 2010 10:19 am, w całości zmieniany 6 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
przeniesione
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Pią Gru 12, 2008 7:35 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
priv
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Wto Kwi 28, 2009 11:41 pm, w całości zmieniany 7 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mirek2
Nowy

|
|
Hallo artiplast
Mam tylko male sprostowania do Twoich wypowiedzi:
- po pierwsze ja z Toba nigdy nie budowalem zadnego autka bo mieszkam w Hamburgu tylko moj brat Leszek
- po drogie to autko w mojej ikonie to moje a nie Twoje Ferrari ktore zbudowalem dla klijenta z niemiec.
U Leszka zustalo zbudowanych 5 czerwonych Ferrari 355 ale tylko moj mial otwarte wszystkie wloty chlodzenia w klapie silnika i wszystkie orginalne emblematy.
Jesli chodzi o McLarena to super robota. Jak bedziesz juz gotowy to bedziesz mial duzo kupcow z zagranicy bo to malo kto robi.
Pozdrowienia
Mirek |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
ok zwracam honor myslalem ze to Leszek pozdrawim
małe sproistowanko ja nie mówiłem obudowaniu karoseri , ani owspolnym budowaniu , tylko o montowaniu silnika , skrzyni a to powazna rónica.
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Pią Gru 12, 2008 7:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
krok po kroku jak do fiero wpakować V8 audi
1 po wyjęciu silnika wzmacniamy wnętrze kabiny belka przenosi ona obciazenie z sanek
2 przebudowujemy dolot paliwa do zbiornika paliwa
3 zmiana pompek paliwa bo z fiero nie wydoli
4 przerabiamy półosie
5 zestawiamy silnik V8 lub W12 ( jest lzejszy o 15 kg ) ze skrzyniami z audi V6 lub R5 dowolna manual , automat lub tiptronic . te silniki pasuja do tych skrzyń bez potrzeby stosowania reduktorów ( 70% srób reszte przerabiasz )
6 zmiana oczywiście koła zamachowego i docisku zaleznie od typu skrzyni
7 przerabiasz sterowanie biegami przy manualu przedłuzasz linki biegów i stosujesz dzwignię przy skrzyni
8 musisz wykonać nowy wydech
9 przeróbka instalacji elektrycznej
10 zmiana układu hamulcowego gdyz większość fieraków ma niewentylowane tarcze a te sa dobre do 160 km \ h nie więcej
przy wprawie robótka na7-10 dni
11 przerabiasz sanki z fiero i dorabiasz łapy do skrzyni
koszty od 12 000 zaley co za ile kupisz waga fiero po przeróbkach około 1200kg czyli jak przed
ponizej fotki jak to wyglda --
miłej zabawy , jedyny problem ro w kabinie masz o 10 cm mniej miejsca , mam 182 cm wzrostu i nie odczułem tego |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
priv
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Wto Kwi 28, 2009 11:43 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
kilka zestawów typu samochód i zawieszenie auto po lewej klatki i zawieszenia po prawej tak robia to zawodowcy warto chociaz poogladac . kilkaset zdjęc wyraznych znajdziecie na stronie www.autosalon-singen.de to info dla tych co nie znaja tej stronki .
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
F1 obdarty ze skóry - tak wyglada po zdjęciu nadwozia
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
inne ujęcia budowanej F1
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
kilka ujęć wnętrza w trakcie budowy
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
klatka 4 prototyp 3 poprzednie to knoty , w modelu 5 przerabiam jeszcze tył , aktualnie tylne i przednie wachacze 4 wersja na fotkach jeszcze 3
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Wto Lut 17, 2009 9:01 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
zawieszeni myślę ze wersja jedna z ostatnich , jak będzie jezdzić dobrze to pozostanie je wymienić na aluminiowe wykonane metoda CNC
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
system regulacji dolnego wachacza daje to samo co gałka górna w przypadku lotka , z tym e moje rozwizanie daje mozliwości następujace
1 zastosowanie amora tylko gazowego poziomo z rozpora hydrauliczna która moze regulowac wysokość prześwitu w trakcie jazdy w zakresie 6 cm
ponadto siła przenoszona z lewej na prawa strony amortyzatora znosza sie wzajemnie co ułatwia budowę ramy pozwalajac ja wykonac mocniejsza w osi wzdłuznej w środku (ZONDA )
2 zastosowanie rozwiazania z porsche GT amory wzdłuznie poziomo nalezy dostawić dodatkowy drazek i obrotowa dzwignię
3 zastosować amortyzator tak jak w lotku pionowo ( ruchomy wahacz w tym nie przeszkadza .
UWAGA
w opisie fotki zrobiłem bład zamień miejscami ostatnie dwa zdania nie chce mi się tego przerabiać
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Sob Paź 24, 2009 7:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
HRD
Nowy
|
|
witam
Fantastyczna robota!!! , na przedstawionych zdjeciach przez artiplast ma sie wrażenie jakby sie odwiedziło amerykańskie strony a nie polskie z budowy rużnej masci replic Lambo . wielu ludzi zadawało sobie pytanie czy można zbudowac w Polsce jeszcze bardziej unikalna replice od Murcielago zbudowane przez gosci z Bojar - tuning z wroclawia , dzis wiadomo że tak można F1 Mclaren .
Oczywiscie byłoby nie wporzadku gdyby klasyfikowac replici lepsze gorsze bo np. Boksa zbudował lotusa seven w moim zdaniem w rekordowym czsie przedstawiajac to na forum , oczywiscie Mirek2 budujac replice Gt-40 używa detali do budowy replici z orginalnych Gt40.
Ale szukajac aktualnie w swiatowym inter. strony przedstawiajacej budowe replici F1 to autentyczny unikat.
Przgladajac zdjecia z procesu boudowy f1 wrażenie robi rama wyknana z rur nie tylko lekkosc ale finezyjny wyglad.
I to charakterystyczne przednie i tylne zawieszenie.
Zastanawia mnie jedna kwestia mianowicie gdyby tak zastosować tzw. krótkie przełożenie kierownicy (maglownica) oczywiscie bez wspomagania z jakiegos seryjnego samochodu , gdzies czytałem ze rajdowcy do fiata seicento sporting stosuja takie krotkie przełożenia .
Chodzi mi oto żeby nie było zbyt krótkie , nerwowosc auta na drodze i cieżko pracujaca kierownica. link budowy kit cara lemans zstosowane dłuższe wahacze http://www.pjltech.com/photos.htm |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
priv
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Wto Kwi 28, 2009 11:45 pm, w całości zmieniany 6 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
zawieszenie tylne
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
przeniesione na czołówkę 02\12\2008
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Pon Gru 01, 2008 10:12 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
najlepsze fiero
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
priv
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Wto Kwi 28, 2009 11:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
luckyeu
Świeżak

|
|
Witam
Zastanawia mnie od czego dopasowałeś szybę jeśli można wiedziec
pozdrawiam i życzę powodzenia |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
przednia szybka została dobrana z dosyć rzadkiego nieprodukowanego juz samochodu ( typ--informacja zastrzezona ) pozostałe 7 sztuk to poliwęglan
+ dwie hartowane płaskie . wszystkie z certyfikatem dopuszczenia do ruchu .
( czyli to co mozna zastosować do lamborghini countach)
Moja mała uwaga dla wszystkich którzy próbuja coś wymodelowac
------modelować nadwozie zaczynamy od zabudowy i zakupu szyb , w innym wypadku narazamy sie na porazkę ( ani ja ani moi znajomi nigdy nie spotkali kogoś kto budował odwrotnie i nie mial pózniej bardzo powaznych problemów konstrukcyjnych . wyjatkiem sa samochody z wszystkimi płaskimi szybami bo z tym nie ma problemu .
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GRZEGORZ_HELL
Świeżak
|
|
Sory że się wtrącę a do lotka jest płaska i jak ją dorobić (kupić) to samo tyczy się ramki do niej, liczę na podpowiedz. _________________ Grzegorz |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
co do ramki to takie elementy wykonuję sam i proponuję zacznij od ramki gdzie uwzglednisz technike mocowania szyby
- uszczelka
-lub klej i obramówka szyby
następnie wytnij szabłon ( karton , sklejka ,pcv , lub blacha ocynk 0,6 )
udaj sie do jednego lub kilku szklarzy samochodowych i zapytaj sie czy zrobia . w countachu przód wykonuję jako klejonkę jest w gliwicach firma która to robi i kilka w okolicy które przyjmuja zlecenia i zawoza do gliwic kasujac prowizje , otrzymujesz wtedy certyfikat wyszczególniajacy materiały z jakich wykonano klejonkę ( musza byc zgodne z normami o tym powinien wiedzieć szklarz - ty w końcu za to płacisz ) co do hartowanej to działa to tak samo tyle ze hartuje kilka firm w polsce -graweruja atest na szybie - szklarz wycina szkło i odsyła do hartowania czekasz ok 3 tygodnie .
powiem tak mozna to przeskoczyć ale jak mam jezdzić bezpośrednio do producentów i marnować czas to wole zaplacic
co do poliwęglanu to nadaje sie do wszystkiego z wyjatkiem przedniej szyby bo szybko zostanie zarysowany przez wycieraczki ( zawsze jest trochę pyłu i piasku w wodzie i na szybie )
szyby gięte na zamówienie oczywiscie sa firmy co wykonuja ale pierwsza szyda kosztuje 12 000pln pozostałe od 3 000 za szt. dlatego ze matryca do giecia szkła na goraco sporo kosztuje . dane sa z 2006 roku być moze na dzień dzisiejszy inaczej to wyglada -choć watpię . |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
kilka fotek z budowy karoserii
kazda matryca nadwozia jest usztywniona stelazem z rur lub kwadratów stalowych , istotne sa miejsca mocowań stali z matryca , nalezy pamiętac iz oba materiały reaguja inaczej na temperaturę (stal i poliester ) złe mocowanie skutkuje deformacja matryc . matryca f1 składa się z 8 elementów skręcanych razem . dolne fotki pokazuja proces laminowania zbiorników paliwa lewy i prawy z 7 warstw tkaniny szklanej , oraz gotowe elementy przygotowane do wklejenia krućców , elementu wlewu . końcówki wlewu stosuję metalowe , uziemiajac je linka miedziana z rama by przy tankowaniu nie doszło do wywolania iskry ładunkami elektrostatycznymi .
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
budowa ramy jest czynnościa wymagajaca duzej precyzji . w przypadku rur jest to jeszcze bardziej skomplikowane . do budowy uzywam 6 matryc pomocniczych oraz 7 głównej na której dokonuję ostatecznego montazu .
poszczególne zespoły rur sa spawane na gotowo w matrycach pośrednich , potem mocowane w głównej , ostatnim etapem jest mocowanie elementu tylnego zawieszenia ( sanie wahaczy , skrzyni biegów ) dzięki takiemu opracowaniu kolejności montazu udało mi się w duzym stopniu wyeliminować samoczynne skrzywienie ramy podczs spawania . nie opisuję konkretnie kolejności gdyz dla kazdej innej konstrukcji jest ona inna i nalezy we własnym zakresie opracować ten proces .
jezeli budujesz jakakolwiek ramę zbuduj najpierw płytę montazowa z osia symetrii , oraz mocowaniem piast kół , dzięki temu unikniesz wielu błędów , twoja konstrukcja będzie bardziej symetryczna .
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
priv
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Wto Kwi 28, 2009 11:48 pm, w całości zmieniany 5 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
HRD
Nowy
|
|
witam
Wielkie dzięki za dokonanie pomaiarów zawieszenia fiero gt , mysle że firma lotus nie zaprojektowała od podstaw tego zawieszenia dla GM ( pontiaca ) mam wrażenie że to zawieszeie przypmina lotusa esprit z 70/80 lat, oczywiscie to wielka zaleta.
Pierwsze mysl rury chromowo-molibdenowe to przedewszystkim konstrukcje lotnicze i ramy włoskich motocykli mv-augusta i ducati , ale do samochodu to naprawde będzie bardzo wysoko podniesiona poprzeczka przy budowie ramy lekkosc i sztywnosc ( czy aby nie zabardzo sztywnosc ).
Bardzo ładnie przedstawione zdjecia matrycy i to rozwiazanie budowy ramy dwie główne rury bez cięcia biegnace od osi przedniej do tylnej osi ale to rozwiazanie pasuje idealnie do F1 dlatego że kierownica jest na srodku , ale moim zdaniem przy budowie np. countach to rozwiazanie chyba bardziej skomplikuje konstrukcje budowa tunelu ( czystosc konstrukcji ).
Cała karoseria jest z kevlaru ale dlaczego dzrzwi i maska sa wykonane z tkaniny szklanei i maty ?
Wiem że tkaniny kevlarowej nieda się przeciac byle czym specjalne nożyczki z zabkami ale zastanawiam się jak sobie radzisz z obróbka tylu elementów z kevlaru po laminowaniu , wiercenie , cięcie szlifowanie krawedzi itd. ( wiem że mata szklana to ciasto w obrobce ale kevlar ? )
Jak sie spisuje żywica poliestrowa do tkaniny kevlarowej i jaka została orjetacyjnie użyta garmatura kevlaru ? / m2 .
Piszesz że do budowy kopyta F1 zastosowałes blache profile stalowe pręty itd. dla wiekszosci gosci oczywiscie dla mnie też ta technologia to istnie kosmiczna zbyt skomplikowana technologia , pozostaje tylko styropian sklejka itd.
Oto link na you tube budowy kopyta replici Gt90 zastosowaniem jakiejs siatki zamiast styropianu ? http://pl.youtube.com/watch?v=okG8hSjK3WE |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
priv
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Sro Kwi 29, 2009 6:34 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|