ktos pytal o szybe do murcielago sorki ze tu wtracam ale moze sie komus przyda szybe mozna kupic orginalna lub podrobke orginalnej ale ja dam proste rozwiazanie gdyz murcielago posiada prawie taka sama szybe jak nisan 300zx wszystko pasuje idealnie jedynie na dole trzeba dolozyc niewielka ilosc laminatu zreszta i tak tam idzie wycieraczka i jest pomalowane na czarno wiec nic nie widac jesli by ktos chial mam taki jeden model zrobiony na szybie z nissana zreszta to widac na moich fotkach pozdrawiam
Witam
Doskonałe brzmienie silnika V8 , na filmiku widać że kierownica dośc lekko się obaraca przy wspomnianym przełożeniu 3.5 bez wspomagania.
Jak widać ta replika mclarena f1 świetnie oddała by walory wizualne (szerokośc nadwozia wysokośc i opływowy kształt ) gdyby był punkt odniesienia np. z innym seryjnym samochodem .
Pozdrawiam.
witam
-------------
tym razem 3 fotki przedniego zawieszenia ferrari , za jakiś czas będziecie mogli porównać z corvette c5 , praktycznie takie same
regulacja kata beta podkładkami na górnym wahaczu . Wahacz zamocowany do odlewu aluminiowego , a ten wspawany do aluminiowego nadwozia ( PROSTE JAK BUDOWA CEPA )
zwrotnica to odlew aluminiowy do , którego przykręcony jest 4 śrubami stalowy trzpień ( wymiary, nakrętka zabezpieczajaca i ułozyskowanie na oko fiat 125p ) , na całość nałozona toczona stalowa piasta . Zacisk 4 tłoczkowy , tarcza 325mm - cała zeliwna niestabilizowana .
wszystko na tulejach gumowo-metalowych , zapomnijcie o unibolach , to dostaniecie tylko w flagowym modelu enzo......
-------------
poz
witam
------------
na wstępie dziekuję koledze Łukaszowi -alias LN , za info o F1 u "konkurencji" , logiczne jest , ze wszystko co dzieje się na świecie w tym temacie mnie interesuje .
Sprawdzam postępy innych i mam aspiracje jezeli juz , być przynajmniej w czołówce najlepszych w tym projekcie......
------------
tym razem F1 z australii , z tego co wyczytałem body wymodelowała firma , zajmujaca się łodziami , meblami itp . Model wykonany bez uzycia obrabiarki cmc ( dokładność ponoć do 2 mm) . Forma powędrowała do Sydney w 2007 roku , tam miał być wykonany samochód do wyścigów ( problem z głowy odnośnie szyb - marklon , poliwęglan ) wyposazony w silnik lamborghini . więcej info nie ma , aktualizacji tez nie .
------------
przypuszczam ze model wykonano ręcznie ( sadzę po plenerze - zazdroszczę tej pogody austaralijczykom ) , momim zdaniem perfekcyjnie uchwycona bryła , podobny bład przy wylocie listwy aerodynamicznej ( kształt płatu przysłaniajacego tył przedniego koła ) co u mnie.....
------------
poz
ale gigantyczną podsterownosc ma ta replika... ciezki tył, lekki przod robi swoje. Rozumie, że to było na sliskiej nawierzchni i ze dojdzie jeszcze kilka kg ale wdg mnie takie auto to tylko do lansowania sie po miescie
witam
---------
....." wdg mnie takie auto to tylko do lansowania sie po miescie frown.gif".....
---------
według mnie za mało wiesz......
---------
poz
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Wto Mar 09, 2010 9:36 pm, w całości zmieniany 2 razy
witam
------------
Robiliśmy porównania 3 samochodami na tym placu jeden po drugim te same warunki
- moim wynalazkiem
- audi quatro
- BMW
........pomijam ze te dwa mocno bujało na boki.........
w replice z centralnym silnikiem niweluje się podsterowność manewrujac gazem i mozna wejsć w kontrolowany poślizg , da się wtedy zrobić ciasny zakręt przy stosunkowo duzej prędkości( nie zała zabawa )
audi przy tej prędkości nie mieści się w tak ciasnym zakręcie(zabrakło placu czas podobny )
BMW obróciło o 180stopni
prawdopodobnie większość cywilnych aut tego nie zrobi , a mnie na razie to wystarczy........
był specjalnie kręcony materiał porównawczy tylko dla mojej "wiedzy"
oczywiście rasowa rajdówka quatro będzie lepsza
na razie jest nie zle , a mozna to jeszcze poprawić
filmiki z dryftami sa tylko pokazówka ze mozna podsterowność kontrolować dodajac - ujmujac gaz + ruchy kierownica ( mozna tez przesadzić od tego jest trening) , ale widocznie niektórzy amatorzy tego nie słysza i nie rozumia........
--------------------------
kazdy samochód przy przekroczeniu pewnej predkości i braniu max skrętu wpadnie w poślizg( inna dla róznych aut ) , zabawa polega tylko na podniesieniu poprzeczki wyzej od innych
próby robiłem na cywilnym ustawieni kata beta ok 0 stopni , u mnie mozna pdkręcić beta do -5 stopni ( przód i tył )ale ptwornie leca opony ( brzegi )a rozmiar 295\35zr18 nie jest tani , przód sporo tańszy . Kazdy taki pojedynczy manewr i topia sie i pala opony , ale jak ktoś się bujał tylko zwykłym autem to nie ma tej świadomości (ten film z You Tube nie oddaje tego , co jest w rzeczywistości , w sumie to mniej niz 40 sekund upublicznionego materiału - )
dlatego kriss...... rzeczywiście mało wiesz
poz
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Czw Mar 11, 2010 2:49 pm, w całości zmieniany 7 razy
tzn jesli myslisz że mnie zawstydziles to sie grubo mylisz i nie wymądrzaj sie tak bo to oprucz samouwielbienia nic ci nie da
jesli chodzi o ten filmik ktory niby jest dla publiki a ten tylko dla ciebie to troche mnie to smieszy bo raczej chwali sie tym lepszym a nie gorszym :/ Nie mowie że to auto nie skreca, ale na podstawie filmiku widac co sie dzieje :/
I chyba mnie z kims pomyliles bo do niedzielnych kierowcow nie nalezę a drift i torówki obcymi dla mnie nie są wiec nastepnym razem zastanow sie co stukasz na klawiaturze i nie zachowuj sie jak kogut z urażoną dumą
ps: wiem ze zaraz bedziesz mi pisac dziwne teksty i puszczac filmiki ktore ogladales w przedszkolu ale to nie o to chodzi. Nie mysl sobie ze bedziesz słyszal tylko oh ah i eh. Ogolnie projekt jest ok, ale prowadzenie wywnioskowane z filmiku tragedia
Skoro kolega kriss20 jest tak obeznany z torówkami i driftami to powinien wiedzieć, że wystarczy delikatna zmiana kątów zawieszenia i auto będzie się diametralnie inaczej prowadzić. Powinien wiedzieć, że zmiana mieszanki, szerokości ogumienia, wysokości i sztywności bocznej ścianki opony zmieni sposób prowadzenia się auta. Powinien wiedzieć, że auto może prowadzić się dobrze przy dużych prędkościach i bardzo słabo przy małych. Powinien wiedzieć, że wiele (bardzo wiele) można zdziałać aerodynamiką nadwozia, którego nie było na pierwszych jazdach. Powinien również wiedzieć, że auto do większych prędkości i mniej krętych tras powinno mieć stosunek rozstaw kół do rozstawu osi poniżej 0.6 (np. 0,5 a do krętych górskich dróg powyżej 0,6 (np. 0,62). Itd, itd, itd.
Przykładów można mnożyć od najbardziej błahych i prostych (opony) po najbardziej skomplikowane (proporcje rozstawienia kół, geometria zawieszenia, charakterystyka sprężyn i amortyzatorów).
Oryginalny McLaren nie ma specjalnie innego rozkładu mas od repliki.
Po jednym filmiku z wczesnych prób nad pojazdem nie można oceniać jego ostatecznych właściwości jezdnych. _________________ Tomcat
witam
------------
Tomkat t4 , jest tak jak mówisz , nie ma uniwersalnych samochodów.
kriss jesteś prawdziwym exrertem jak po 40 sekundowym filmie wypowiadasz takie kwestie ,zobaczyłeś to co chciałeś zobaczyć a nie to co jest , jak piszesz coś to tez licz się z tym ze nie kazdy się z toba zgodzi , teraz nogami i rekami bedziesz udowadniał swoje racje a w sumie nic nie wieszw tym temacie. Nie przejmuj się tak ta bajka i tym kogutem i nie myl bajki dla dorosłych( jak wół pisze ) z bajkami dla dzieci z przedszkola.....
------------
cytat kriss20
........to sie grubo mylisz>>>i nie wymądrzaj sie tak <<<bo to oprucz.......
------------
co zabrakło argumentów?
------------
poz
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Czw Mar 11, 2010 2:50 pm, w całości zmieniany 1 raz
Ta podsterowność pojawiała się przy maksymalnym skręcie i niedużej prędkości, a większa prędkość to większy docisk powietrza przez maskę no i szybę, której tu nie było.
A poza tym czy artiplast żądał tylko samych pochwał w swoim temacie? Owszem, daje porównania ale zauważ, nie wychwala się że ma najlepszy wóz...
Jeden zrobi wóz klejący się do asfaltu, a drugi stawia na to, by nie zmieniać 5 razy opon na sezon - powinieneś też na to zwrócić uwagę. Zresztą rozwiązania techniczne artiplasta wymagają kilku kluczy i mamy nastawy sportowe, znajdź mi seryjny samochód, gdzie taką ilość kątów możesz poprzestawiać "od zaraz"?
A może teraz Ty pochwalisz się swoimi drifterskimi osiągami skoro uważasz się za lepszego? Czekamy
po pierwsze nie uwazam sie za lepszego a chwalic sie nie lubie. Kazdy z nas ma swoje hobby i nie kazdy sie tym chwali. A pokazywac jaki to ja jestem madry wspaniały i obeznany raczej nie bede bo to nie w moim stylu. Ja mam swoje zdanie i je wyrazilem, a ze sie ze mna nie zgadzacie nie majac zadnego konkretnego argumentu tylko wyczytane w internecie wiadomosci... żal.pl
Poza tym uwazam, że chodzi o to że w projekt zostały wpompowane ciezkie pieniadze i nie checie sie przyznac ze cos jest nie tak a majac za sobą grono fanow tej repliki czujecie sie wielcy.
Ok, koniec tej zadymy ktora rozpaliliscie wdg mnie niepotrzebnie bo grzecznie napisalem jak to widze a wy zaczeliscie sie cisnac...
mogł bym jeszcze odpisac na to co napisaliscie ale to nie ma sensu bo potem wy odbijecie piłke w moja strone itd itd
no nic, zeby zakonczyc ta niekonczaca sie dyskusje wyciagam ręke i czekam na kolejne relacje z prac
pozdro
ps:
"cytat kriss20
........to sie grubo mylisz>>>i nie wymądrzaj sie tak <<<bo to oprucz.......
------------
co zabrakło argumentów?"
wdg mnie zabrakło kilka sekund zeby doczytac do konca co napisalem
No właśnie szkoda, że nie odpisałeś bo zarówno ja jak i artiplast mamy za sobą lata spędzone przy autach.
Mój projekt zachowywał się na początku podobnie jak artiplasta replika. Po kilku dniach spędzonych na torze i regulacjach zawieszenia auto zupełnie inaczej zaczęło jeździć.
a i tak jak tylko zmienię opony na inne (takie jak docelowo będą) znowu będę musiał przeregulowywać zawieszenie. Szczególnie, że będą to już testy z nadwoziem – inne obciążenia, inna aerodynamika itd. Zresztą sporo rzeczy mam jeszcze do zmiany bo nie wyszło jak powinno mimo zainwestowanych dużych pieniędzy lub specjalnie zostało przygotowane tymczasowo aby mieć możliwość wybrania optymalnych ustawień.
Niestety kolego sam nie podałeś na razie żadnego argumentu. A patrząc na Twoje dotychczasowe posty zastanawiam się czy jakiekolwiek mógłbyś przytoczyć. Zapraszam do dyskusji.
I nic o czym pisałem nie jest wyssane z internetu a oparte doświadczeniami moimi lub znanych mi osób ze światka rajdowego. _________________ Tomcat
ale gigantyczną podsterownosc ma ta replika... ciezki tył, lekki przod robi swoje. Rozumie, że to było na sliskiej nawierzchni i ze dojdzie jeszcze kilka kg ale wdg mnie takie auto to tylko do lansowania sie po miescie
--------------
Wypowiedz krissa to nie opinia tylko złośliwe stwierdzenie i z góry postawiona diagnoza . Krytykiem moze być kazdy , nawet zul z pod mostu . dlatego dostałęś kriss20 słownego kopa i kazdy za taka wypowiedz cię tak samo potraktuje. jak tego nie wiesz , to poczytaj odpowiednie inne posty , wywołujace u innych takie same reakcje.
---------------
Jak krytykujesz to nie stawiaj diagnozy , ze sie nadaje tylko do lansowania , ale podaj rozwiazanie problemu , co ty byś zrobił , by nie był podsterowny .W pierwszym twoim poście tego zabrakło . A wtedy taka wypowiedz była by potraktowana normalnie , bo to jest forum i po to sie przedstawia projekty by szukać rozwiazań problemu a nie je stwarzać......
---------------
jak nie wiesz co zrobić i jakie sa mozliwości w danym samochodzie , to nie zajmuj stanowiska w temacie
--------------
poz
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Czw Mar 11, 2010 10:36 am, w całości zmieniany 6 razy
witam
---------
Tomkat T4 jakie twoim zdaniem warto spróbować ustawienia przód i tył , w tej chwili przód gamma5,5stopnia reszta 0 tył alfa rozwarte ok 1stopien ( razem L+R os napędowa zwrotki na tulejach gumowo metalowych - ugięcie )
nacisk osi ok P T 42\58% rozstw 270 przód po zew 196 tył 200 opony 225\40r18 tył 295\30r18 , dopiero przy ok 40km\km i max szybkim skręcie 100%wpada w chwilowy poślizg , do ok70% szybkiego skrętu sunie jak po szynach ( chodzi mi tez o manewr -" nawrotka ")
---------
poz
wyraznie napisalem ze ogladajac filmik widac wielką podsterownosc, chyba nic wiecej nie musze dodawac. Poza tym popatrzecie na to obiektywnie....
na tym filmiku wyraznie widac ze jedziesz no nie wiem... jakies 30-40 km/h moze nawet mniej, skrecasz a auto jedzie prosto. W pewnym ujeciu widac ze musiales mocno zwolnic zeby auto odzyskało kontrole bo bys wjechał w kamerzyste. Takich ujęc jest duzo i to widac. Ustawienie zawiasu daje dużo ale boje sie, że nie będa to jakies drastyczne zmiany. No a opony masz dosyc szerokie a auto lekkie wiec powinno byc ok a jednak nie jest.
Ja radze na początek sprawdzic rozkład masy w aucie ( pojechac na wage 4 pkt ) i wtedy bedziecie wiedzieli do czego mozna sie przyczepic a do czego nie.
oczywiscie ma to sens ale nie przesadzaj z ta "wielka"i wsłuchaj sie w obroty silnika , seryjne wozki przy tych manewrach wypadaja gorzej , wina tez jest piasek i pył , budynek jest w remoncie dlatego jest sporo syfu na asfalcie...dobre dla szutrowych rajdów wrc , ale nie do wyścigów płaskich (pył widoczny na filmie-te chmury zpod kół tylnych w wiekszości to kurz ) uwazam jednak ze warto pierwsze testy robić w takich warunkach , bo przy normalnych powinno być juz tylko lepiej
--------
Ja radze na początek sprawdzic rozkład masy w aucie ( pojechac na wage 4 pkt ) i wtedy bedziecie wiedzieli do czego mozna sie przyczepic a do czego nie.
---------
musi być gotowy........
co do nacisku na osie wyliczony na podstawie środka cięzkości waga 4 punktowa zbędna( środek łatwo znalezdz ,podnośnik 2 kolumnowy i 2 łapami podnosi się samochód , reszta to juz kalkulator )
( nie sugeruj się wypowiedziami z you tube z anglojezyczna nacja nie polemizuję bariera to techniczny język)
Ostatnio zmieniony przez artiplast dnia Czw Mar 11, 2010 11:41 am, w całości zmieniany 2 razy