|
|
| Autor |
Wiadomość |
maxis
Nowy

|
|
zacząłem od kupna spawarki Miga i zrobienia stelaża pod nią bo przewód spawalniczy ma 1,5 m a dłuższego nie daję bo mam obawy o posów drutu .
następnie przeszedłem do stołu na którym ma być zrobiona rama ,ze względu że mam nierówną podłogę w garażu musiałem zrobić go na nogach ruchomych w pionie aby dokładnie wypoziomować stół
 _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię.
Ostatnio zmieniony przez maxis dnia Sob Paź 24, 2009 12:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
po zrobieniu stołu zakupiłem odpowiednią ilość profila zamkniętego 25x25x2 w granicach 50metrów oraz tarcze do cięcia i tarcze szlifierskie ale na papier ścierny i zacząłem spokojnie i wolno według planów ciąć i spawać ramę.
 _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
 _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
przede wszystkim chciałem podziękowania dla boxa już mi pomógł a obiecał ze jeszcze pomorze dzięki.
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
kupiłem fuksem poldka od dziadzia 1,6 GLE 87KM (Smieszna cena 300zł) przejechanych 8500km do kościoła i na działke teraz rozbiórka i przymierzanie części dalsze zdjęcia będę posyłał w miarę posuwania się prac do przodu pozdrowienia dla wszystkich tworzących. _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
artiplast Ostrzeżenia : 2 Swój

|
|
witam
-------------------------
>>>>>Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię.<<<<< - Panowie o to właśnie chodzi...............
gdybyś nie mówił ze to pierwsza rama , to mozna pomyśleć ze juz budowałeś . Podoba mi się twoja praca i podejście do tematu ( stół itp).
Powodzenia.
dobrze ze robisz wiele fotek , po latach nawet sam chętnie powspominasz.....
poz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mozart
Świeżak
|
|
| Początek wygląda bardzo obiecująco. Powodzenia! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
boksa
Nowy

|
|
pierwsza podpowiedz :
bedziesz miał do przesuniecia tylne prawe mocowanie mostu. dyfer poldka jest przesuniety w prawo i bedziesz musiał odpalic mocowanie i przesunąć
wsun wszystkie elementy : silnik skrzynie wał i most i spasuj zanim zaczniesz na gotowo składac.
budowe zawieszenia zacznij od tylnego mostu , mocowania poprzez wahacze do ramy .
mocowania wahaczy od strony ramy delikatnie rozfrezuj abys mógł na nich ustawic potem zbierzność
POWODZENIA _________________ www.duo-net.pl
Ostatnio zmieniony przez boksa dnia Wto Mar 24, 2009 8:02 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jacinx
Świeżak
|
|
Nie robię na poldku ale mi się jakieś takie wąskie wydawało (tunel z książki jest bardzo wąski, za wąski na most od taunusa ).
Jak boksa już napisał nie spawaj nic, zanim nie przymierzysz części którą masz zamiar tam upchać. Wiem że bardzo cieszy każda nawet najmniejsza dorobiona pierdółka,
ale lepiej zmierzyć 50X lub poczekać na części niż poprawiać (jest taniej, mniej nerwowo i znacznie mniej pracy - i wbrew pozorom skończysz szybciej) wiem coś o tym  _________________ BUDOWA LOTKA
www.jacinx.prv.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
boksa
Nowy

|
|
zaznacz puki jeszcze masz rame na " wzorniku " srodek ramy na górnej i dolnej czesci ( natnij na profilach tarcza ) potem bedzie ci to potrzebne ( przód oraz tył )
rysunki ramy sa robione pod angoli i niektóre wzmocnienia zanim przyspawasz to sie zastanów czy sa po dobrej stronie  _________________ www.duo-net.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
Dzieka BOXA ściągnąłem w pdf książkę z poldka i faktycznie masz rację jest przesunięty na spokojnie nowy profil i przesunę całość po przymiarce, ale u nas cały czas leje a poldek na polu nie ma jak go teraz rozebrać dam jeszcze wzmocnienia boczne jakie proponujesz z profila czy z rury jak ty masz na zdjęciach pozdrowienia dla wszystkich spełniających swe marzenia _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
boksa
Nowy

|
|
poczekaj ze wzmocnieniami - jak bedziesz robił laminaty to wtedy sie okarze czy maja byc okragłe czy kwadratowe. - które lepiej bedą przylegały
ja teraz zajoł bym sie pomierzeniem szerokosci rozstawu kół w poldku.
mozesz zrobic troche wezsze zawieszenie przód to tylko zalezy od ciebie
po zmierzeniu tyłu wylicz sobie długosc i szerokosc przednich wachaczy
nie rób za szerokich bo bedziesz miał problem ze skretem
jak załozysz tuleje zawieszenia przód to mocowanie do nich mozesz zrobic z profilu kwadratowego 60 x 3 - 4mm.
w mocowaniach zrób owalne otwoty zeby była regulacja potem przyspawasz załozone na srube grube podkładki.
to masz robote na 2 tygodnie
rodzaje sworzni gałek itd zapukaj do VIKINGA moze ci powie co i jak
to zaoszczedzisz troche czasu
aaaaaaaaaaaaa !!
jak bedziesz pasował tylny most skrzynie i silnik poustawiaj wszystko tak aby wał nie ciac tylko go rozpiąc i bedzie pasował --- da sie tak jest u VIKINGA
zreszta jest sporo zdjec na forum jak budowałem z VIKINGIEM I Ojcem swojego lotka _________________ www.duo-net.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
sorki za tak długą ciszę ale wiosna ogród trza uporządkować , ale przede wszystkim musiałem sobie naprawić kompresor 40 letni . _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
no i dzisiaj wyciągnąłem tylny most
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
teraz rozebrać przyciąć co trzeba i przypasować . Tulejki i profile do mostu przygotowane ,łącznie z sinenblokami.  _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
volpek
Bez listowiec ;-)
|
|
| Małe pytanko do kolegi. jakie kupiłeś te profile (chodzi mi o jakość stali) i ile cie kosztowało te 50 metrów bo zdaje się tyle nabyłeś ?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
Witam ,profil zamknięty 25x25x2mm ze zwykłej stali St innego nie trzeba a zapłaciłem w hurtowni stali 260zł bo na tyle metrów dają rabat . Oczywiście jak się nie upomnisz to nie dają . _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
a tak wygląda tylny most po wycięciu wszystkich badziewi  _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
zabrałem się
też za silnik i skrzynie właściwie wyciągnąłem cały zespół napędowy
[/img] _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
jak boxa zauważył wyciąłem jedno wzmocnienie bo faktycznie przeszkadzało [img]
[/img] _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię.
Ostatnio zmieniony przez maxis dnia Sob Kwi 25, 2009 6:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
no i przymiarka bo bez tego nie ma dalszej pracy nad lotkiem
[img] _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
[/img] _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
i tu problem malutki wał jest o jakich 500mm za długi będzie trzeba skracać ale dopiero po zrobieniu tylnego zawieszenia [img]
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
[img] _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
Wkładając silnik z poldasa musiałem usunąć wzmocnienie boczne niestety ale wyjścia z kolektora wydechowego się nie mieściły to taka mała uwaga dla budujących taniego lotka.
|
| Powrót do góry |
|
 |
maxis
Nowy

|
|
witam i chciałem się wypowiedzieć przy okazji na temat lotka od greg 77 jest zrobiony perfekcyjnie w każdym detalu technicznym i wizualnym ,ale właśnie to ale ,każdy z nas ma własną wizję lotka wizję głównie karoserii bo z zespołem napędowym bywa różnie przeważnie chodzi o koszta ( jak się nie ma co się kocha to trzeba kochać to co się ma ) taka jest prawda . Na pewno skorzystam z pewnych innowacyjnych rozwiązań technicznych od greg 77 , boxa ,innych forumowiczów lecz pewne usprawnienia już sam sobie będę musiał opracować i na pewno podzielę się z wszystkimi nie będę twierdził (masz łeb i >>>> to kombinuj) ,jeżeli mamy te 10000tysięcy może mniej zależy jaki standard samochodu chcemy osiągnąć to każdy z nas który ma warunki(garaż narzędzia i najważniejsze chęć) może zrobić własnego lotka.
pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów maxis _________________ Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
greg77
Świeżak
|
|
Witam maxis. Uważam tak jak Ty, że "każdy z nas ma własną wizję lotka" i że "może zrobić własnego lotka jeśli ma chęci". Nie lubię dużo pisać, ale na mojej stronie zamieściłem tyle zdjęć z budowy, że można się z nich naprawdę wiele dowiedzieć. Jak widzisz raczej nie ukrywam tego co robię. Nie zwsze mam czas i możliwość, żeby odpisać na pytanie, ale jak mogę to powiem. W miom wątku napisałem parę słów na temat zawieszenia. Za parę dni dodam zdjęcia i może jakiś filmik. Jeśli chodzi o koszty budowy - sprawa nie jest taka oczywista jak myślisz (tani dawca nie gwarantuje taniego bilansu).
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|